Integrarea ESP32-CAM in Home Assistant cu ESPHome

Azi am continuat proiectul de săptămâna trecută mini proiectul 36, și i-am atașat cameră ESP32-CAM , care am configurat-o direct din ESPHome (vezi secțiunea cod de test). Scopul principal pentru acest proiect ar fi să-l folosesc ca și sonerie la ușa pentru ai vedea mai bine pe cei care sună sau bat la ușă.

Componente:

Schema electronica/sistem:

Am conectat toate piesele urmând schema de sistem de mai jos, unde linia punctată reprezintă conexiunea wifi între ESP32 CAM si router. Deci ar fi un ESP32-CAM care asigură alimentarea și pentru placa OLIMEXINO-85S, iar la această placă am conectat un module FS1000A de transmisie 433Mhz și un buton capacitiv TTP223. Cele două plăci au GND-ul comun și în plus am legat pinul de semnal al butonului touch și la ESP32-CAM.

Am înghesuit totul într-o carcasă printată folosind un model de pe thingiverse. Butonul de tip touch este pozitionat sub carcasă în partea de jos, iar la apăsare se va lumina în roșu.

 
Pentru a putea folosi ESPHOME in HA a trebuit să instalez addon-ul ESPHome încadrat în imaginea de a mai jos, care este disponibil în store-ul HA.
 

După instalare am pornit acest addon din sectiunea de configurare, și i-am activat vizibilitatea in sidebar:

In secțiunea de ESPHome am adăugat un nod ESP32 CAM și am instalat această configuratie .

După ce se apasă butonul Install din josul ferestrei o să se afișeze fereastra de mai jos care ne întreabă cum o să se facă flashuirea. Prima flashuire se va face manual (se va downloada un fisier .bin care o să se flashuiască folosind PlatformIO sau un alt program de flashuire) sau conectând ESP-ul direct la HA.

După alegerea metodei de scriere o să înceapă compilarea și linkeditarea.

 Dacă compilarea este cu success o să rezulte un fisier .bin care va fi uploadat pe ESP,dar doar în cazul în care acest ESP are deja o aplicație capabilă să rescrie aplicația prin intermediul OTA (Over the Air).

După finalizarea scrierii aplicației, ESP-ul o să înceapă rularea acestui program.

Dacă toate merg bine o să se poată configura imaginea de la cameră în Home overview folosind un Picture Glace Card configuration.

Iar in HA Overview o să se vadă imaginea de la cameră la un frame rate de 2.5 – 3 fps.

Odată cu configurarea conexiunii MQTT în ESPHome, apar și toate datele de la ESP32-CAM  disponibile la MQTT broker. Aici se vă și semnalele pentru apăsarea butonului și semnalul pentru controlarea flashlight-ului, care o să se aprindă atunci când se apasă butonul.

 

Cod de test:

Documentatie proiect:

 

To Do:

  • Să salveze imagini cu cei care apasă pe sonerie, pe un server de imagini local
  • Să integrez aplicația Double take pentru recunoașterea fețelor
  • Să-i montez un alt buton cu un haptik mai normal

Afiliere eMag: 

Linkurile de la secțiunea “Componente” conțin adresa mea de afiliere la eMag.ro, iar dacă cumperi folosind aceste linkuri vei susține blogul meu. Mulțumesc! 

eMag Genius:
Hai și tu în Genius! Abonează-te la Genius 12 luni și primești beneficii premium și 20 lei card cadou eMAG. Profită acum! eMag Genius

Pentru întrebari și/sau consultanță tehnică vă stau la dispozitie pe blog sau pe email simedruflorin@automatic-house.ro. O seară/zi plăcută tuturor !

De admin

2 thoughts on “Mini proiect (37.1) – Integrarea ESP32-CAM in HomeAssistant cu ESPHome”
  1. Salut , am un proiect , as putea sa va solicit câteva informații.. Sunt incepator in acest domeniu , dar proiectul m ar ajuta foarte mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.