Code Review

Definitie:
“Making mistakes is human and we are human” => din cauza asta avem nevoie sa ne revizuim din cand in cand munca. Din experienta va spun ca in cod apar cele mai multe defecte de obicei intr-un proiect software (cam 40 % din total). Si tot din experienta va spun ca fara un codereview bun aceste erori ajung la client in proportie de 20%.
Regulile de code review se pot stabili in interiorul companiei dar si adoptand regulile MISRA (http://www.misra.org.uk/).

Cel mai bine este sa se adopte in prima faza regulile MISRA iar apoi regulile particulare din interiorul companiei.
In primul “release” codereview-ul TREBUIE executat de catre o persoana foarte experimentata urmand in detaliu regulile si urmand firul procesului de la specificatii pana la implementare si integrarea in sistem.

Pentru o pagina A4 de cod printat in general se petrece in medie intre 30 min. si o ora de citire si intrelegere logica a codului. Deci e nevoie de mult timp dar merita , erorile gasite se vor elimina din primul sample iar in continuare clientul va avea un produs pe gustul lui.

Codereview-ul merita efortul , va spun din experienta nu e doar o chestie teoretica citita prin cartile de specialitate.

Codereview-ul se poate face si de catre o firma specializata cu oameni foarte experimentati dar asta costa.

Cel mai bine sa fie facut “in house” si in detaliu.

Succes.

De Florin Simedru

Autor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.